Opittuja asioita, neuvoja ja itsekritiikkiä 11/1/12

Viimeistään leikatessa huomaa, ettei kaikki kuvakulmat vain toimi. Joukossa on huonoja, hirveitä, välttäviä, hyviä ja erinomaisia. Itse en paljolti päässyt kuvakulmilla leikkimään (mikä harmittaa), koska keskityin siihen, että meillä olisi koko ajan yksi kamera, josta voisi matskun ottaa (backup kamera). Ei sillä, etteikö senkään kuvan rajaamiset ja kulmat olisi voineet olla parempia, mutta alla esimerkkejä ja mitä on tullut opittua. Kaikki paitsi juliste- ja viimeinen kuva on Jyrin kamerasta.

HAASTATTELUKUVAUKSESTA OPITTUA:

1. Hieman vinosti kuvauttu toimii, täysin 45 asteesta sivulta tai edestä kuvattu materiaali on joko tylsää tai pelkästään huonoa. Never go full retard!
2. KYLLÄ. Kahdella kameralla kuvaaminen tulisi tehdä samanlaisilla kameroilla. Syy: leikkauserot saattavat helposti hujahtaa liian suuriksi. Katso kuvagallerian kaksi viimeistä kuvaa.
3. Ota huomioon henkilön fysiikka. Kaikki eivät näytä hyvältä alakulmasta kuvattuna.
4. Käsien kuvaaminen ei olekkaan niin fiksu juttu -kuvaa mieluummin päätä! Liikkuvat kädet ovat laiha lohtu editoinnissa, mikäli haluat leikkausvaihtelua tai -varaa toisen kameran kuvaan.
5. Älä myöskään kuvaa takaraivoa! Kuvaa mieluummin päätä, se auttaa editoinnissa huimasti.
6. Luota itseesi -se mikä näyttää huonolta, näyttää huonolta, vaikka muut sanovat toista.
7. Katso haastateltavan tausta. Lastenosasto kirjakaupassa ei välttämättä ole kovin rockhenkistä (tässä tapauksessa ainut paikka, missä saimme kirjakaupassa haastatella henkilöä, mutta paljon olisi pelastettu jos olisimme tajunneet ottaa julisteen alas haastattelun ajaksi).

HAASTATTELUKUVAUKSEEN VINKKEJÄ:

1. Ohjeista toinen kamera pitämään rec pohjassa koko haastattelun ajan, vaikka vaihtaisikin kuvakulmaa  -äänen synkkaus nopeutuu kun sinun ei tarvitse synkata kymmentä klippiä
2. Vie jalustallinen kamera hieman kauemmas henkilöstä kuin ajattelit ja zoomaa sisään henkilön rajaus. Mikäli onnistut saamaan hyvin hanakasti eteenpäin liikkuvan haastateltavan, pystyt paikkaamaan tilannetta zoomaamalla kohdetta auki.
3. Takavalo henkilön takana todellakin toimii.
4. Kun vaihdat kuvakulmaa, pidä kamera rauhallisena yhdessä kuvakulmassa riittävän pitkän ajan ennen kuin vaihdat toiseen. Hyvä vaihtamiskohta on esimerkiksi jutun vaihduttua toiseen. Helpottaa editoinnissa.

SEMINAARIKUVAUKSESTA OPITTUA:
Olin syyskuun alussa kuvaamassa puhujia seminaarissa av-assarin ominaisuudessa, joten laitetaanpa sieltäkin opitut asiat myös tähän

1. Yksi kamera – kuvakulmien vaihto
a) koko ajan hidas ja hallittu zoomi kuvakulmien vaihdossa tai
b) nopea siirtymä taukojen / puheenvaihdosten välissä
2. Mikäli taustalla soi musiikki, älä vaihda kuvakulmaa ellet tee sitä hallitusti (tai siinäpä sitten leikkaat)
3. Kameran loopissa hyvältä näyttävä hieman laajempi puolikuva näyttää Internetissä pieneltä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: